Nemcsak kotta, nemcsak kép…

A fiatal zeneszerzőkből és képzőművészekből álló Zenekép alkotócsoport 2015 májusában alakult, a Hermina Galéria nyitásakor. A csoport tagjainak fő célkitűzése, hogy közös műveket hozzanak létre, együtt gondolkodjanak számukra fontos, mindegyiküket érintő művészeti problémákról, témákról.

Úgy tűnik, ez közel fél év elteltével már meg is valósult, legalábbis az október 12-én megnyílt KOTTAKÉP kiállítás erről tesz tanúbizonyságot. A teltházas érdeklődéssel kísért megnyitó egy újabb lépcsőfok a Hermina Galéria alapkoncepciójának beteljesedéséhez: kortárs képző- és zeneművészet közös alkotásokban nyilvánul meg.

A kiállításon részt vevő zeneszerzők: Balogh Máté, Bolcsó Bálint, Gryllus Samu, Horváth Balázs, Kedves Csanád, Muntag Lőrinc, Szigeti Máté, Tornyai Péter kottáira, partitúráira Antal Laci, Ádám Zsófia, Csábi Ádám, Lakatos Áron, Peternák Anna, Peternák Zsigmond, Varga-Nádas Eszter képzőművészek reflektáltak. Az ő fantáziájukat megmozdította az a vizuális kép, amelyet a kotta grafikus képe mutat.

Konkrét zeneművekhez és azok kottáihoz kapcsolódva készítettek új munkákat, alapul véve a zeneszerzők vizuálisan is izgalmas, különleges notációit. Több esetben a zeneszerzők közreműködésével jött létre új mű, kihasználva a lehetőséget, hogy élő, személyes kapcsolat van a művészek között.

A megnyitó esemény stílszerűen egy kis koncerttel egybekötve nyílt meg, amelynek műsorán szerepelt Gryllus Samu – FloAgent (előadta Bán Máté fuvolán ), Balogh Máté – ha (csellón előadta Zétényi Tamás),Horváth Balázs – Pontok, vonalak (to Sacher via Boulez) – (csellón előadta Zétényi Tamás),Tornyai Péter – Tíz magyar népdal – (előadta a Zeneakadémia Gitárzenekara, a Hermina Galéria kertjében. Vezényelt a szerző.)Ÿ

Az eseményről készült képeket itt tekinthetik meg. (Fotó: Katona Kálmán/Kalmár Béla)

Várjuk a kiállítás iránt érdeklődők látogatását egy előre egyeztetett időpontban!