Zenekép kiállítás

A 2015. május 27-én induló első, ZENEKÉP kiállítás és koncert témája az ismétlés, hasonlóság  olyan fogalmak, melyek zeneszerzők és képzőművészek számára is jelentenek valamit. Zenészeknek evidens tapasztalat, mennyire különböző tud lenni ugyanaz a kompozíció egy picit más előadásban, vagy ugyanaz a zenei motívum, ha variálják, transzponálják, díszítik vagy ritmusát változtatják. A képzőművészet területén gyakori eljárás egy-egy forma ismétlése, méretének, színének, képsíkon belüli helyének módosítása, tartalmukban és vizualitásukban hasonló sorozatok, variációk készítése. Mivel e fogalmak vizsgálata kimeríthetetlen lehetőségeket rejt magában, az alkotók könnyen belátható kiterjedésű (időbeli illetve térbeli) halmazokat jelöltek ki maguk számára: mindenki két művet készít, a zeneszerzők egy perc körüli időtartam alatt előadható kompozíciókat, a képzőművészek pedig 10 x 10 cm körüli képeket, az ismétlés, hasonlóság témájára. A miniatűr munkák lehetővé teszik azt is, hogy minél több alkotó részt tudjon venni a nyitó projektben, ugyanakkor hangsúlyozzák a kezdeményezés erősen konceptuális jellegét, hiszen a művek ugyanazon fogalmakból indított, miniatűrökbe sűrített komplex gondolatok vizuális és auditív lenyomatai, sajátos szótári definíciók, melyek katalizálják a két művészeti ág képviselői közti párbeszédet. Rejlik ebben némi humor is, az alapoknál kezdeni a kommunikációt, a rövid kompozíciók és a kis méretű képek nem akarnak visszaélni a befogadó türelmével, első ránézésre úgy tűnhet, tömören, néhány szóban igyekszenek összefoglalni üzenetüket. A témaválasztásban már benne is van a feltételezés, hogy lesz közös metszete a halmazoknak, például az alkotás folyamatának mechanizmusában, a gondolatmenetben, a műveket felépítő rendező elvben. A véletlenszerűen adódó hasonlóságokból számos új ötlet és téma bontakozhat ki, mely alapot ad majd a további kollektív munkának. A Hermina Galéria első kiállítása és koncertje nem mindennapi, bátor vállalás, hiszen apró, finom, érzékeny, gondolati tartalomban gazdag munkákkal hívja fel a látogatók figyelmét összetett, több művészeti ágat is érintő problémákra.

Bolcsó BálintFutó BalázsGryllus SamuHorváth BalázsKedves CsanádMuntag LőrincRubik Ernő ZoltánSándor LászlóSzigeti MátéTornyai Péter és Balogh Máté zeneszerzők mindegyike a magyar kortárszenei élet sokat játszott szerzői közé tartozik. A Hermina Galéria megnyitójára olyan darab-párokkal készültek, amelyek valamiképpen hasonlítanak egymáshoz, és egyikük sem több egy percnél.  A zenetörténet nagy “miniatüristáinak” (Webern, Kurtág) kompozíciós gondolkodása mára univerzális tapasztalattá nőtt az avant-garde zenei gondolkodásban. A fent említett 11 fiatal zeneszerző külön-külön eszközzel mutatja meg azt a gondolati koncentráltságot, amely a Webern által “a fül értékeire vonatkoztatott törvényszerű természet” ez esetben összesűrített anyagával járó zeneszerzői igény: a rövid nem egyenlő a kevéssel.

A fiatal kortárs zeneszerzők kompozíciói nemcsak a Hermina Galériában tartott koncertek alatt lesznek hallhatóak, hanem digitális adathordozón is hozzáférhetőek, nyitvatartási időben a kiállítótérben hallgathatóak.

Az ismétlés, hasonlóság fogalmakat a kiállító fiatal képzőművészek Ádám Zsófia, antalaci, Bereczki Kata, Csábi Ádám, Gosztola Kitti, Lakatos Áron, Pap Emese, Peternák Anna, Peternák Zsigmond, Piros Boróka, Tillmann Hanna, Tranker Kata, Varga-Nádas Eszter,
változatos irányokból közelítették meg. Kiindulásként szolgált számukra egy napi rutinná vált cselekvés, a képalkotás folyamatában gyakran alkalmazott (pl. grafikai) sokszorosítás gesztusa, eredeti mű és reprodukció viszonya, illúziókeltés és megtévesztés, a déjà vu érzés nehezen megragadható tapasztalata, álombeli ismétlődések, hasonló formájú tárgyak és természeti formák struktúrája. A kiállításon fotó, akvarell, kollázs, grafika, festett és hímzett vászon, objekt egyaránt látható lesz, egy képvers hozzá tartozó hanganyaggal, s a megnyitó során egy különleges akció is lezajlik majd. A kiállító képzőművészek szorosan kötődnek a zenéhez, néhányan maguk is zenélnek, mások zenei múzeumban dolgoznak, s vannak, akik audiovizuális munkákat is készítenek (pl. filmek). Többen rendszeresen járnak kortárs zenei koncertekre, s részt vettek már ilyen jellegű, művészeteket összekapcsoló projektekben.